FATSA ADD Maden İşletmesi Kapasite Artım Süreciyle İlgili Dernek Merkezinde Toplantı Düzenledi.
En son, 30 Mayıs 2019 tarihinde Altıntepe Maden işletmesi II. Etap Kapasite Artımı ÇED Raporu Bilgilendirme toplantısı düzenlemiş ve bu bilgilendirme toplantısı katılımcılarca yetersiz bulunmuş, toplantıda gergin anlar yaşanıp toplantı sürecinde Maden İşletmesini savunan kişilerce tatsız ve hakaretamiz sözler söylenmişti.
Bunun üzerine Atatürkçü Düşünce Derneği 12/06/2019 tarihinde (dün) işletmenin kapasite artışı ve II. ÇED RAPORU süreci konusunda toplantı düzenledi.
Minik bir çalıştay ortamında geçen toplantıda, Başta Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şube Başkanı Av. Hilal Nur GÜNDÜZ ve yönetimi olmak üzere, Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Dr. Ahmet FİDAN, Osman GÜVENALP, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu başta olmak üzere, bölge halkından Cevat ATAR ve Eren ATASOY gibi cevreci aktivistler katıldı.
Toplantıda, ADD Fatsa Şube Başkanı Av. Hilal Nur GÜNDÜZ, süreçle ilgili başkaca çalışmaların yapılaması gerektiğini, bu konuda Fatsa’da bir panel ve bölge halkına ilişkin uzun dönemli sorunlarla ilgili konuların anlatılacağı bilgilendirme toplantılarının yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
KADOÇED Yönetim Kurulu Üyesi bölge halkından Osman GÜVENALP ise, kırım ve kazım esnasında serbest kalan kırma patlatma sürecinde çevreye zararlı Radon gazı ve derinlerde bulunan ve kazım ve liçleme sırasında serbest kalan radyoaktif elementlerin zararlarının siyanürden bile daha tehlikeli olacağını söyledi.
Bölge halkından ve bölgede çiftçilik yapan Enerji Yüksek Mühendisi Alaaddin YILMAZER de toplantıda, söz konusu işletmenin ÇED raporunda bir çok hesaplamanın ve bilginin yanlış olduğunu, işletme süresince taahhüt edilen çevresel etkilere yönelik tedbirlerle ilgili kamuoyuna bilgilendirme yapılmadığını, dünyada hızla azalan temiz su kaynaklarını korumanın esas olduğunu söyleyerek, halkı bilgilendirmenin bölge halkının yararına olacağını, bu çalışmaların bilimsel çalışmalarla devam etmesi gerektiğini, denetim mekanizmasının halkın ve köylünün katılımıyla sağlanması gerektiğini belirtti.
KADOÇED Genel Başkanı ve Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet FİDAN da, KADOÇED olarak hazırlamakta olduğumuz ÇED İzleme Raporu’nu iki bölüm olarak hazırlıyoruz. Birinci bölümü bitmek üzere, bir kaç gün içinde E-Kitap olarak yayına sunulacağını, Raporun II. bölümünün, I. çed raporu sonrası elde edilen 5 yıllık bulgu ve istatistikler ile II. ÇED Raporu ve Kapasite artışı hakkında olacağını, bu konunu artık daha da önem kazandığını, çünkü ilgili işletmenin çalışmasını bitireceği yerde kapasite artırımına gitmesi bölge halkı ve bölge ekosistemi açısından ÖNCELİK verilmesi gereken konu haline gelmiştir, süreç devam ederse, Altıntepe’de tepe diye bir şey kalmayacak, işletme altını alıp gidecek, ortada kel kalacak, burası artık kel tepe diye anılacak diye konuştu.
Bölge halkından Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyesi Çevre Aktivisti Eren ATASOY, bölge halkı için Fatsa başta olmak üzere civar bölgelerden bilirkişilerin ve uzmanların yerinde ve özgür ortamda bilgilendirme toplantılarının yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Yine bölge halkından Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyesi Cevat ATAR ise, kendilerinin önce kısa süreli bu felakete maruz bırakılacağı, görülmekte olduğu gibi, bu işletmenin onyıllarca burada kalacağına binaen kandırıldığını, bunun sonunun nereye gideceği bile belli değil, bu konuya eğilen insanların lutfen siyasi veya herhangi bir çıkar ve menfaat beklemeksizin sahip çıkması son derece önemlidir dedi.
DERNEKLER BASIN
TOPLANTIYA İLİŞKİN DİĞER GÖRSELLER: