Yason Burnu Kilisesi ve Tabiat Parkı, Perşembe ilçe merkezine 15, il merkezine 28 km. mesafede Çaytepe Mahallesi sınırları içindedir. Yason Burnu, Altınpost (Arganot) Efsanesinin geçtiği Ordu ili kara sınırlarının en kuzey noktasıdır. Yason Burnu, yılda ortalama 100 Bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir yılda 320 gün güneşin doğuşunun ve batışının görülebildiği yerdir. Yason Burnu, bir tarih, turizm ve tabiat parkı alanıdır. Bölge antik dönemde Deniz Ticareti ve seramik imalatı işlevini görmüştür.
En son, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından bu tarihi alanda bir çevre düzenlemesi başlatılmış ve bu konuda bir çok eleştiriler getirilmiştir. Hatta bunun üzerine, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi GÜLER sosyal medya hesabından eleştirilere ilişkin açıklama yapmıştır.
Konuya ilişkin tartışma ve belirsizlikler sürerken, Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği (KADOÇED) Çevre Denetim Ekibi bu bölgeye yönelik denetim gezisi yapmış ve bu gezide bazı tespitlerde bulunmuştur.
KADOÇED ÇEVRESEL İHLAL İHBAR HATTIMIZ: 0452 310 20 30
Konuya ilişkin olarak KADOÇED Genel Başkanı Dr. Ahmet FİDAN, denetim gezisi sonrası şu açıklamalarda bulundu:
Medyada yer aldığı üzere, Derneğimize bağlı Çevre Denetim Ekibi bölgeye intikal etmiş ve burada yürütülen düzenlemeleri bizzat yerinde incelemiştir.
Bu inceleme sonucunda aşağıdaki maddeler heyet halinde tespit edilmiştir:
- Bölgede yürütülen çalışmalar, küçük ölçekli peyzaj düzenlemelerinden ibarettir.
- Peyzaj düzenlemeleri kapsamında, granit küçük parke yol ve yol kenarında 10 ar metrelik aydınlatma klavuzları, kilise önünden başlayan fenere kadar uzanan güzergahta 3 metre genişliğinde bir ana yol bu ana yollara bağlı 1,5 metre genişliğinde muhtelif patika yolların yapılmakta olduğu görülmüştür.
- Söz konusu yollar alt kil tabakasına kadar inilerek, üç katmanlı zemin dolgu malzemesi kullanılarak en üstte fotoğraflarda da görüleceği gibi granit parke taşı döşenmek suretiyle kaplanacağı anlaşılmıştır.
- Projenin 1/1000 ölçekli uygulama haritaları incelenmiş, bu haritalarda da görüleceği üzere, işletme veya otel yapımına ilişkin bir plan görülmemiştir. Proje kapsamında iki gözlü tuvalet (rest room) uygulaması olduğu görülmüştür.
- Bölgenin büyük bir bölümünün özel mülkiyete konu olduğundan buralara her hangi bir tesis yapmanın 3194 /8. madde uygulaması yapılmaksızın imkanı bulunmamaktadır. Burada bulunan tesisin şu an mühürlü olduğu da gözlemlenmiştir.
- Granit taşların döşeme şekli ve nasıl uygulanacağı proje ekibi ve mimarlarınca gösterilmiş ve ikna edici bulunmuştur.
- Bölgede Otopark Uygulamasının olmadığı, buna ilişkin halihazırdaki açık alanın yine granit taşlarla döşeneceği anlaşılmıştır.
- Daha önceki halinde bölgeye girebilecek araçlar, proje sonunda bölgenin yaklaşık 50 metre mesafesine kadar ancak girebileceği, eskiye göre daha geride bir araç girişi olacağı tespit edilmiştir.
- Proje kapsamında veya proje dışı bölgede otel inşaatı girişimi bulunmadığı anlaşılmış, Otel yapımına ilişkin, asfalt yolun Güney cephesinde sahilin tersi istikamette özel sektör tarafından bir girişimin yapılmakta olduğu mahalle muhtarı tarafından söylenmiştir.
- Granit döşeme yolun Proje kapsamında zemin seviyesinde olacağı görülmüştür.
- Fener alanında yığılan taşların, fener çevresindeki bozuk ve düzensiz kıyı kenarının düzeltilmesi için getirildiği ve istinad duvarı amacıyla getirildiği taşların yerleştirileceği kazı miktarından anlaşılmıştır.
Bu hususlar bölgede yapılan durum tespitleridir. Projeye ilişkin görüş ve önerilerimiz aşağıda ortaya konulmuştur:
Yapılan incelemede KADOÇED DENETİM EKİBİ tarafından şu eksiklikler ve aksaklıklar tespit edilmiştir:
- Alanda yürütülen granit parke yolunun (doğal yürüme yoluna sadık kalınmış olsa da bu patika yolun peyzaj açısından herhangi bir makroform kaygısı taşımadığı görülmüştür. Oysa ki, gerek ana yaya yolunun gerekse bu yola bağlı patika yolların daha geometrik bir şekilde yapılması mümkün olabilirdi. Yol çizgisinin herhangi bir estetik anlam ve değeri bulunmamaktadır. Yürüme yolu çok geniş tutulmuş ve ortadan çimlerin genel görünümünü ciddi derecede etkilemiş, ekolojik doğal görünüm bozulmuştur.
- Yürüme yolunun yeşil dokunun orta yerinden değil de kıyıya daha yakın bir çizgiden ve çok daha ince şerit halinde Maksimum 1,5 metreyi geçmeyecek şekilde yürütülmesinin daha estetik ve ergonomik olacağı kanaatine varılmıştır.
- Projenin bölgeye araçların hiç sokulmayacak şekilde asfalt yol kenarına paralel otopark yapılarak buradan iç kısma araçla giriş engellenebilirdi. Çünkü asfalt yoldan tarihi alana olan mesafe uluslararası yürüme standartlarının çok çok altındadır. Bu açıdan motorlu taşıtların yol kenarında parklanmaları sağlanmalıydı.
- Projede bulunan WC (Restroom) iki gözlüdür. Bu çok az tutulmuş. En azından kadın ve erkek olmak üzere en azından ikişer göz olacak şekilde planlanması daha iyi olurdu.
KADOÇED Denetim ekibimizin kaygılarına yönelik işi yüklenen firma yetkilisi, Hisar İnşaat Sahibi Abdurrahman BAŞ, Proje mimarı, Nafia TENTE, Yavuz YAVUZ amaçlarının doğal dokuyu hiç bir şekilde bozmadan doğal dokuya en uyumlu olacak bir tasarım yaptıklarını bu nedenle projeye makroform ve estetik görsellikten ödün verdiklerini bildirmiş olsalar da bu haliyle üstten bakıldığında doğal dokunun bozulduğu gözlemlenmiştir.
Bu konu hakkındaki değerlendirmeleri için kendisinden bilgi aldığımız Çaytepe Mahallesi Muhtarı, Şerif Bıyık ise şu açıklamalarda bulunmuştur. Yapılan proje sadece varolan yürüme yollarının düzeltiminden ibaret, bölgede tesis yapılması oraya gelen turistler açısından gereklidir. Bu ileride büyük sorun oluşturacaktır.
Teknik denetim ekibimizin yaptığı incelemeye Fatsa Ekolojik Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Fethiye TEPECİK, KADOÇED Başkan Yardımcısı Ayşe YILMAZ ve KADOÇED Bisiklet Kulübü Üyesi Erkan YURTTAŞ Ordu Merkez’den Yason’a kadar bisiklet ile gelerek katılmıştır. Yason Burnu Peyzaj düzenlemesi süresince bölgeye Araçlı veya yaya ziyaretçi kabul edilmemekte, girişte bulunan güvenlik görevlisi ile alan kontrol edilmektedir.
Haber: KADOÇED Basın
Konuya İlişkin Ayrıntı Fotoğraflar Aşağıdadır:
Elinize emeğinize sağlık. Başarılı çalışmalar diliyorum . . İyi ki sizler varsınız da çevre sayenizde biraz nefes alabiliyor…
Teşekkür ederiz efendim.