Karadeniz Kültür ve Çevre Dernekleri Federasyonuna bağlı Ekolojik Yasam Dernegi, ve Karadeniz Doğa ve Çevre Dernekleri işbirligiyle, denizel çevre temizliği kontol araştırması ve keşif incelemesi için “Ordu Deniz Temiz” mottosuyla denizel ekosistem ve deniz temizliği ve kıyı temizliğine ilişkin çevre denetimi keşif ve araştırması etkinliği düzenlemişlerdir.
Etkinlik, aktivistlerin Fatsa Kaymakamlığı önünde toplanarak Bolaman’da bulunan Ekolojik Yaşam Derneği merkezinden start almıştır. Bolaman Limanından tekneye binilerek Fatsa’dan itibaren kıyı boyunca keşif incelemesi yapmışlardır.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Zeki YEREBASMAZ, ülkemizde çevresel kirlilik ve çevre cinayetleri konusunda yoğun bir gündem bulunmaktadır. Mevsimin yaz olması nedeniyle biz de Karadeniz Kültür ve Çevre Dernekleri Federasyonu kapsamında çevresel keşif ve incelemede bulunmak istedik. Bu keşif çalışmamız, bu gün için Ordu kıyıları olsa da ikinci ve sonraki etaplarında bütün bir karadeniz kıyısını aşama aşama kontrolünü yapmayı planlıyoruz. Bu günkü etkinliğimizde kıyı boyu tekne gezisi yaparak, yer yer sahile yakın seyrederek kıyı temizliğini ve sahil temiziğini deniz yönünden gözlemlemeye çalıştık. Bu bağlamda aktivistlerimizle bilfiil deniz temizlikleri de yaptık. Bu tür çalışmalarımız periyodik olarak devam edecek dedi.
Genel Başkanı Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet FİDAN da, şu açıklamalarda bulundu: Bu gün Karadenizimiz Kıyı bölgelerinde sanayi Yoğunluğu olmadığından Marmara ve Akdeniz’e göre elbette ki tedrici olarak biraz daha temiz olsa da, özellikle gemilerin ve serbest bölgelere bırakılan ağır metal içerikli atıkları ve sintine atıklarının Karadeniz için küresel kirlilik riski oluşturmaktadır. Özellikle Tuna nehrinden Karadeniz’e boşalan 1 milyon Ton zehirli çamur, ağır sanayi atıklarını artık deniz kendi kendine çevirim yoluyla rehabilite edememekte. Kafkasların ve Rusya’nın bütün petrol yükünü üzerinde taşıyan kirlilik bakımından yorgun Karadeniz’in bu kirliliğinin yüzde 48 inin petrol kirlili oluşturmaktadır. Karadeniz, kirlilik açısından bölge ülkelerince koruma altına alınması gereklidir. Ayrıca, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin ber birinin kanalizasyon deşarj ünitelerinin kollektivist mantıkla ele alınıp, arıtma işleminden sonra denize deşarj edilmesi son derece önemlidir. Bölgenin turizm bakımından harikalar diyarı olduğunu bütün dünya bilmekte, bölgede Güney ülkeleri ve Türkiye’nin güneybatı bölgelerinden kayan turizm hareketliliğini devralabilmesi için KARADENİZ TEMİZ slogan yapılmalı ve bu motto bütün dünyada küresel anlamda işlenmelidir. Karadenizdeki denizel kirliliğe paralel olarak çok daha elim ve vahim olarak sahil bandındaki beşeri atıkların da ileri boyutlarda olduğunu bu keşif gezimizde gözlemledik, bir çok koy ve plaj bandındaki beşeri atıklar bizleri ciddi derecede endişeye sevketmiştir.
Çevreci aktivistlerce yürütülen Karadeniz Temiz çevre denetim keşif gezisi saat 18 itibarıyla sona ermiştir.
DERNEKLER BASIN
Not: Fotoğraf ayrıntıları
Foto:
Deniz temizliği anından.
Denizden çıkan kilim.))